Хрупкава салата от нахут
/by Cosori Bulgaria
Хрупкава салата от нахут
Хрупкава салата от нахут – свежа и изключително вкусна.
Време за подготовка: 10 minutes mins
Време за готвене: 10 minutes mins
Общо време: 20 minutes mins
Тип ястие: Предястие
Кухня: Интернационална
Ключови думи: Нахут, Салата
Порции: 4
Нужни уреди
- 1 Фритюрник с горещ въздух тип фурна Cosori CAF-R121-KEU, 12L
Съставки
За салатата:
- ½ багета, нарязана на малки парчета
- 1 с.л пресен магданоз, нарязан
- 1 с.л пресни листа от мента, нарязани
- 40 мл зехтин
- 2 ч.л сол
- 1 консерва (450 г) нахут, отцеден и изплакнат
- ½ ч.л червен пипер
- 225 г смесени зелени салати
- 1 авокадо, нарязано на кубчета
- 2 портокала, нарязани на сегменти
- 33 г слънчогледови семки (за поръсване)
За цитрусов винегрет:
- 1 шалот, ситно смлян
- Сок и кора от 1 портокал
- 1 с.л оцет от шампанско
- 1 с.л дижонска горчица
- 2 ч.л сироп от агаве
- 60 мл зехтин
- Сол и прясно смлян черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- В кухненски робот смесете багетата, магданоза, ментата, 30 мл зехтин и 1 ч. л. сол. Пулсирайте, докато хлябът се превърне в едри трохи.
- Прехвърлете трохите върху тавата и ги разпределете равномерно.
- В купа смесете нахута с останалия зехтин (10 мл), 1 ч. л. сол и червения пипер. Разбъркайте добре и прехвърлете върху друга тава.
- Изберете функция (Air Fry) настройте температурата на 195°C и времето на 10 минути, след което натиснете „Старт/Пауза“ (Start/Pause), за да се загрее.
- Поставете тавата с нахута на ниво 2, а тази с галетата на ниво 4 в предварително загрятата фурна.
- В малка купа смесете шалота, портокаловия сок и кора, оцета, горчицата и сиропа от агаве. Бавно добавете зехтина, като разбърквате енергично, докато дресингът се емулгира. Овкусете със сол и черен пипер.
- Когато нахутът и галетата станат златисти и хрупкави, извадете ги от фурната и оставете да се охладят.
- В голяма купа смесете салатените листа, авокадото и портокаловите сегменти, след което добавете достатъчно винегрет, за да ги покрие леко.
- Прибавете галетата и нахута, разбъркайте внимателно и разпределете салатата в 4 купички.
- Поръсете със слънчогледови семки и сервирайте веднага.
Ключови думи Нахут, Салата




