Go Back

Хрупкава салата от нахут

Хрупкава салата от нахут - свежа и изключително вкусна.
Време за подготовка: 10 minutes
Време за готвене: 10 minutes
Общо време: 20 minutes
Тип ястие: Предястие
Кухня: Интернационална
Ключови думи: Нахут, Салата
Порции: 4

Нужни уреди

  • 1 Фритюрник с горещ въздух тип фурна Cosori CAF-R121-KEU, 12L

Съставки
  

За салатата:

  • ½ багета, нарязана на малки парчета
  • 1 с.л пресен магданоз, нарязан
  • 1 с.л пресни листа от мента, нарязани
  • 40 мл зехтин
  • 2 ч.л сол
  • 1 консерва (450 г) нахут, отцеден и изплакнат
  • ½ ч.л червен пипер
  • 225 г смесени зелени салати
  • 1 авокадо, нарязано на кубчета
  • 2 портокала, нарязани на сегменти
  • 33 г слънчогледови семки (за поръсване)

За цитрусов винегрет:

  • 1 шалот, ситно смлян
  • Сок и кора от 1 портокал
  • 1 с.л оцет от шампанско
  • 1 с.л дижонска горчица
  • 2 ч.л сироп от агаве
  • 60 мл зехтин
  • Сол и прясно смлян черен пипер на вкус

Начин на приготвяне
 

  • В кухненски робот смесете багетата, магданоза, ментата, 30 мл зехтин и 1 ч. л. сол. Пулсирайте, докато хлябът се превърне в едри трохи.
  • Прехвърлете трохите върху тавата и ги разпределете равномерно.
  • В купа смесете нахута с останалия зехтин (10 мл), 1 ч. л. сол и червения пипер. Разбъркайте добре и прехвърлете върху друга тава.
  • Изберете функция (Air Fry) настройте температурата на 195°C и времето на 10 минути, след което натиснете „Старт/Пауза“ (Start/Pause), за да се загрее.
  • Поставете тавата с нахута на ниво 2, а тази с галетата на ниво 4 в предварително загрятата фурна.
  • В малка купа смесете шалота, портокаловия сок и кора, оцета, горчицата и сиропа от агаве. Бавно добавете зехтина, като разбърквате енергично, докато дресингът се емулгира. Овкусете със сол и черен пипер.
  • Когато нахутът и галетата станат златисти и хрупкави, извадете ги от фурната и оставете да се охладят.
  • В голяма купа смесете салатените листа, авокадото и портокаловите сегменти, след което добавете достатъчно винегрет, за да ги покрие леко.
  • Прибавете галетата и нахута, разбъркайте внимателно и разпределете салатата в 4 купички.
  • Поръсете със слънчогледови семки и сервирайте веднага.
Ключови думи Нахут, Салата