Понички с шоколадова глазура
/by Cosori Bulgaria
Понички с шоколадова глазура
Понички с шоколадова глазура – сладък завършек на деня, който не оставя никого равнодушен.
Време за подготовка: 2 hours hrs 45 minutes mins
Време за готвене: 3 hours hrs
Общо време: 5 hours hrs 45 minutes mins
Тип ястие: Десерт
Кухня: Американска
Ключови думи: Понички
Порции: 8
Нужни уреди
- 1 Cosori Turbo Blaze
- 1 Миксер
- 1 Формичка за понички
Съставки
За поничките:
- 2½ чаши универсално
брашно, плюс още за поръсване
- 3 с.л кристална захар
- ½ ч.л кошерна сол
- ¼ ч.л смляна канела
- 1 разбито яйце
- ½ чаша пълномаслено мляко
- 1 парче несолено масло, разтопено, плюс
още, ако е необходимо
- 2½ ч.л суха разтворима мая
- спрей с олио
За шоколадовата глазура:
- ½ чаша несолено масло
- ¼ чаша мляко
- 1 с.л царевичен сироп
- 110 г горчиво-сладък шоколадов чипс
- 1½ ч.л екстракт от ванилия
- 2 чаши пудра захар
пресята поръска, за украса (опционално)
Начин на приготвяне
- Разбъркайте брашното, захарта, солта и канелата в купата на миксер с кука за тесто.
- Смесете яйцето, млякото, разтопеното масло и маята в отделна купа и ги разбъркайте, след което ги изсипете в миксера.
- Включете миксера на ниска степен и месете в продължение на 2-3 минути,докато тестото се сгъсти на гладка топка.
- Напръскайте вътрешността на 20- сантиметрова купа със спрей с олио, след което поставете тестото вътре и го покрийте плътно с фолиo.
- Отстранете скарата от кошницата на фритюрника COSORI и поставете купата с тестото директно в кошницата.
- Изберете функцията Втасване, настройте времето на 1 час и 30 минути, след което натиснете Старт/Пауза
- Извадете тестото, когато е готово, и го оформете до дебелина от 2.5 см върху леко набрашнена повърхност с помощта на точилка.
- Изрежете поничките с помощта на формичка – 8-сантиметрова кръгла за външния отвор и 2.5-сантиметрова за вътрешния. Оформете излишното тесто на топка, покрийте го и оставете да втаса отново за 30 до 45 минути, преди да изрежете още понички.
- Поставете изрязаните понички върху намаслена тава и ги покрийте с фолио, след което сложете на топло място и оставете да втасат за 45 минути.
- Поставете скарата в кошницата на фритюрника.
- Изберете функцията Предварително загряване, настройте температурата на 180°C, след което натиснете Старт/Пауза.
- Намажете поничките отвсякъде с разтопено масло, след което ги поставете върху предварително загрятата скара.
- Изберете функцията Пържене на горещ въздух, настройте температурата на 180 °C и времето на 3 минути, след което натиснете Старт/Пауза.
- Извадете поничките и ги поставете върху поднос, за да се охладят напълно.
- Поставете маслото, млякото, царевичния сироп, шоколадовите стърготини и ванилията в малка тенджера и ги загрейте на средно слаб огън, като бъркате непрекъснато, докато се разтопят и станат гладки, след което прибавете малко по малко пудрата захар.
- Потопете горната част на поничките в шоколадовата смес, когато изстинат, украсете ги с поръска и ги оставете да стегнат за 30 минути, преди да ги поднесете.
Ключови думи Понички












