Разбъркайте брашното, захарта, солта и канелата в купата на миксер с кука за тесто.
Смесете яйцето, млякото, разтопеното масло и маята в отделна купа и ги разбъркайте, след което ги изсипете в миксера.
Включете миксера на ниска степен и месете в продължение на 2-3 минути,докато тестото се сгъсти на гладка топка.
Напръскайте вътрешността на 20- сантиметрова купа със спрей с олио, след което поставете тестото вътре и го покрийте плътно с фолиo.
Отстранете скарата от кошницата на фритюрника COSORI и поставете купата с тестото директно в кошницата.
Изберете функцията Втасване, настройте времето на 1 час и 30 минути, след което натиснете Старт/Пауза
Извадете тестото, когато е готово, и го оформете до дебелина от 2.5 см върху леко набрашнена повърхност с помощта на точилка.
Изрежете поничките с помощта на формичка - 8-сантиметрова кръгла за външния отвор и 2.5-сантиметрова за вътрешния. Оформете излишното тесто на топка, покрийте го и оставете да втаса отново за 30 до 45 минути, преди да изрежете още понички.
Поставете изрязаните понички върху намаслена тава и ги покрийте с фолио, след което сложете на топло място и оставете да втасат за 45 минути.
Поставете скарата в кошницата на фритюрника.
Изберете функцията Предварително загряване, настройте температурата на 180°C, след което натиснете Старт/Пауза.
Намажете поничките отвсякъде с разтопено масло, след което ги поставете върху предварително загрятата скара.
Изберете функцията Пържене на горещ въздух, настройте температурата на 180 °C и времето на 3 минути, след което натиснете Старт/Пауза.
Извадете поничките и ги поставете върху поднос, за да се охладят напълно.
Поставете маслото, млякото, царевичния сироп, шоколадовите стърготини и ванилията в малка тенджера и ги загрейте на средно слаб огън, като бъркате непрекъснато, докато се разтопят и станат гладки, след което прибавете малко по малко пудрата захар.
Потопете горната част на поничките в шоколадовата смес, когато изстинат, украсете ги с поръска и ги оставете да стегнат за 30 минути, преди да ги поднесете.