Go Back

Английски кифлички с ягоди и сметана

Това е рецептата за вкусни английски кифлички, перфектни за закуска или следобедно кафе.
Време за подготовка: 15 minutes
Време за готвене: 12 minutes
Общо време: 27 minutes
Тип ястие: Десерт
Кухня: Американска, Интернационална
Ключови думи: Кифлички
Порции: 7

Нужни уреди

  • 1 Фритюрник с горещ въздух тип фурна Cosori CAF-R121-KEU, 12L

Съставки
  

  • 250 г обикновено брашно, плюс още за поръсване
  • 50 г пудра захар
  • с.л пресни листа от мащерка
  • ½ ч.л бакпулвер
  • ½ ч.л сол
  • 85 г несолено масло, нарязано на кубчета
  • 160 мл пълномаслено мляко
  • 1 яйце
  • Сметана с кокосови стърготини за сервиране
  • Сладко от ягоди за сервиране

Начин на приготвяне
 

  • Смесете брашното, захарта, мащерката, бакпулвера и солта в купата на кухненския робот с приставка за ножове и разбийте с миксера.
  • Добавете кубчетата масло към сухите съставки в кухненския робот и разбийте, докато сместа стане на трохи.
  • В отделна купа разбийте млякото и яйцето. Запазете 2 супени лъжици за измиване на яйцата, а останалото изсипете в кухненския робот и пулсирайте няколко пъти, докато се смесят добре.
  • Изберете функцията за печене, настройте температурата на 170°C и времето на 12 минути, след което натиснете Старт/Пауза, за да започне загряването.
  • Прехвърлете тестото върху леко набрашнена повърхност и го омесете няколко пъти. Тестото трябва да е лепкаво. Не добавяйте повече брашно.
  • Притиснете тестото с ръце до дебелина около 2,8 см, след което го нарежете на кръгове с помощта на кръгла формичка за бисквити или сладкиши с диаметър 7 см. Оформете остатъците на топка и отново ги притиснете, за да изрежете още кифлички.
  • Поставете кифличките върху тавата и намажете горната им част с останалото яйце.
  • Поставете тавата за храна на ниво 2 в предварително загрятата фурна на фритюрника.
  • Извадете кифличките, когато са готови, и ги оставете да изстинат. Поднесете ги със сметана и сладко от ягоди.
Ключови думи Кифлички