Гръцка трилогия: Пиле, орзо и фета
Пълен вкус с гръцката трилогия – пиле, орзо и фета за автентична нотка на Средиземно море.
Време за подготовка: 20 minutes mins
Време за готвене: 25 minutes mins
Общо време: 45 minutes mins
Тип ястие: Основно ястие
Кухня: Интернационална
Ключови думи: Пиле, Фета
1 Cosori Turbo Tower
2 купи за разбъркване
За пилето:
- 2 пилешки гърди без кост и кожа
- 2 с.л кисело мляко
- 1 изтискан лимон
- 1 скилидка чесън
- 1 ч.л сушен риган
- ½ ч.л пушен червен пипер
- ½ ч.л сушен кимион
- 1 ч.л сол
- ½ ч.л черен пипер
За салатата:
- 100 г пълнозърнесто орзо
- 1 бр краставица
- 1 бр червена чушка
- 10 бр чери домати
- 2 с.л пресен магданоз
- 1 с.л зехтин
- 1 с.л сол и черен пипер на вкус
- ½ ч.л сок от лимон
За фетата:
- 100 г сирене фета
- 3 с.л панко галета
- 1 с.л сушен риган
- 1 с.л зехтин
- маслини Каламата (за допълнителен средиземноморски вкус и здравословни мазнини)
Приготвяне на пилето:
В купа смесете зехтин, гръцко кисело мляко, чесън, риган, червен пипер, кимион, сол, черен пипер и лимонов сок
Потопете пилешките гърди в маринатата и ги оставете да престоят (идеално 30 минути или през нощта за по-добър вкус)
Приготвяне на салатата:
Сварете орзото според указанията на опаковката (около 8-10 минути), след това го отцедете и оставете да се охлади.
След като се охлади добавете краставицата, червената чушка, пресения магданоз, сока от лимон,зехтина и сол и черен пипер на вкус.
Последна стъпка:
Гответе гръцкото пиле във втората кошница на програма Air Fry 190°C, за 12 минути.
След 8 минути добавете фетата към втората кошница и гответе за 6-8 минути, докато стане златиста.
2 минути преди пилето да е готово, добавете шепа чери домати да се запекат върху допълнителната скара във втората кошница.
- Нарежете сочното гръцко пиле и го поставете върху салатата с орзо.
- Добавете хрупкавата фета, приготвена във въздушния фритюрник, отстрани.
- Гарнирайте с изпечени чери домати и маслини Каламата.