Загрейте зехтина в голям тиган за готвене надна средно висока температура. Добавете лука и гответе 2-3 минути, като често разбърквате,докато омекне. Добавете чесъна и чилито серано и разбъркайте, за да се смесят, след което разбъркайте говеждото месо, като го начупите.Разбърквайте с лъжица или шпатула, докато се зачерви и се изпече.
Разбъркайте доматеното пюре,подправките и кориандъра в говеждото месо, докато то се покрие напълно, след което оставете да къкри за 5 минути.Отстранете тигана от котлона, за да се охлади леко.
Поставете брашното и солта в купата на кухненския робот и пулсирайте, за да се получи тесто за емпанада,след което добавете маслото и пулсирайте няколко пъти. Прибавете яйцето и водата, ако е необходимо, малко помалко, докато тестото се събере и се получи ронливо тесто. Обърнете тестото върху леко набрашнена повърхност и го сгъстете с ръце, като добавяте помалко вода, ако е необходимо. Месете,докато тестото стане гладко и не лепне, но не е нито ронливо, нито сухо.Приберете в хладилника,увито в найлоново фолио,за 1 час.
Извадете тестото отхладилника и го разделетена 12 порции, като ги държите покрити до готовност за употреба.
Разбийте другото яйце и 1 супена лъжица вода в малка купа, за да направите яйчен крем.
Смесете двете сирена в купа.
Разточете порциите тесто на 3 с до дебелина 6 милиметра с помощта на точилка върху набрашнена повърхност.
Напълнете всяко парчетесто с 2 супени лъжици от плънката с говеждо месо и 2 супени лъжици от сместа със сирене, след което сгънете тестото върху плънката.Прегънете краищата на тестото един върху друг,като започнете от единия край и завършите с другия, за да се запечатат.Можете също така да притиснете краищата на тестото с пръстите навилица, за да се запечатат. Намажете горната част наемпанадите с яйцето.
Поставете скарата на COSORI.
Изберете функцията Печене, настройте температурата на 195°C и времето на 8 минути, след което натиснете Старт/Пауза, за да се загрее.
Поставете емпанадите върху предварително загрятата скара.
Извадете емпанадите, когато са готови, и ги намажете отново леко с яйцето за блясък,докато са още горещи, след което ги поднесете с мексикански крем или заквасена сметана.