Go Back

Пица пиде

Класическа италианска пица с неочакван туист! Пиде-стил пица с пухкаво тесто, златиста коричка, топяща се моцарела и свежа рукола – всичко това приготвено лесно у дома. Идеална за споделяне… ако успеете да не я изядете сам!
Време за подготовка: 25 minutes
Време за готвене: 18 minutes
Почивка и втасване: 1 hour 30 minutes
Общо време: 2 hours 13 minutes
Тип ястие: Основно ястие, Печива
Кухня: Италианска
Ключови думи: Пица

Нужни уреди

  • 1 Cosori Dual Blaze TwinFry

Съставки
  

  • 125 г хлебно брашно с високо съдържание на глутен
  • 75 г вода (30–36°C)
  • 2 г  суха мая + 2 с.л. топла вода
  • 1.5 г едра сол
  • доматен сос за пица (без захар)
  • 120 г настъргана моцарела
  • малко масло
  • рукола (по избор)

Начин на приготвяне
 

Приготвяне на тестото за пица

  • Разтворете маята в топлата вода.
  • Смесете брашното, водата и маяната вода в миксер на скорост 1–3, докато получите гладко тесто (около 3–5 минути). Може да омесите и ръчно. Покрийте с прозрачно фолио и оставете да почине 10–15 минути.
  • Оформете тестото на равна топка и покрийте до следваща употреба.
  • Оставете да втаса 1–1.5 часа – докато увеличи обема си 1.5 пъти.

Оформяне и печене

  • Намажете скарите (crisper plate) с малко масло.
  • Поръсете обилно с брашно и разтеглете внимателно тестото в правоъгълник с приблизителни размери 30×18 см.
  • Поставете го върху скарите, като оставите по 2 см разстояние от двете страни.
  • Намажете тестото с доматен сос, оставяйки 1 см свободен ръб от всички страни.
  • Поръсете обилно с настъргана моцарела.
  • Сгънете двата дълги края навътре, така че да се получи борд с дебелина около 1.5 см. Притиснете добре краищата в двата края.
  • Намажете сгънатите страни с меко масло.
  • Печете в режим GRANDZONE BAKE на 185°C за 18 минути.
  • След като е готова, добавете свежа рукола отгоре.

Бележки

  1. Ако използвате готово тесто, започнете от стъпка 6, като го нарежете в подходяща форма.
  2. Можете да добавите любими продукти преди печене, след като сложите моцарелата. В този случай ще е нужно малко по-дълго време за печене.
  3. Можете да добавите и любими добавки или сготвени месни продукти след като изпечете и добавите руколата.
Ключови думи Пица