1 Фритюрник с горещ въздух тип фурна Cosori CAF-R121-KEU, 12L
Съставки
1цяло пиле (до 1,8 кг)
2ч.лсол
56гнесолено масло (на стайна температура)
2скилидки чесън, нарязани на ситно
1с.лпрясна мащерка, нарязана
1с.лпресен магданоз, нарязан
1с.лпресен лук, нарязан
1ч.лсол
лимон, нарязан на резени (за сервиране
Начин на приготвяне
Приготвяне на билковото масло:
В малка купа смесете всички съставки за маслото, докато се получи гладка смес. Поставете маслото върху парче восъчна или хартия за печене, оформете го на руло и го завийте плътно. Оставете в хладилник за поне 1 час.
Подготовка на пилето:
Извадете пилето от хладилника 30 минути преди готвене. Подсушете го добре с хартиени кърпи отвън и отвътре, след което натрийте цялото пиле със сол.
С кухненски канап завържете пилето – поставете средата на канапа под гръбнака, увийте нагоре и около крилата, кръстосайте отгоре и отново пресечете под краката, за да ги завържете плътно.
Изберете функцията “Bake” , настройте температурата на 195°C и времето на 55 минути, след което докоснете Start/Pause, за да се загрее.
Поставете пилето върху вала за въртене и го поставете в съответните гнезда на предварително загрятата фурна.
След като пилето е изпечено, оставете го да почине за 10 минути, преди да го нарежете.
Нарежете пилето и поднесете с резени лимон и резенчета от ароматното билково масло.
Бележки
Съвет: За още по-интензивен вкус, може да намажете пилето с част от билковото масло преди печене и да го оставите да попие за 30 минути.