Go Back

Сочно печено пиле с ароматно билково масло

Сочно и ароматно печено пиле - златиста коричка и неустоим вкус.
Време за подготовка: 1 hour
Време за готвене: 55 minutes
Общо време: 1 hour 55 minutes
Тип ястие: Основно ястие
Кухня: Интернационална
Ключови думи: Пиле
Порции: 4

Нужни уреди

  • Восъчна хартия или хартия за печене
  • Кухненски канап
  • 1 Фритюрник с горещ въздух тип фурна Cosori CAF-R121-KEU, 12L

Съставки
  

  • 1 цяло пиле (до 1,8 кг)
  • 2 ч.л сол
  • 56 г несолено масло (на стайна температура)
  • 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
  • 1 с.л прясна мащерка, нарязана
  • 1 с.л пресен магданоз, нарязан
  • 1 с.л пресен лук, нарязан
  • 1 ч.л сол
  • лимон, нарязан на резени (за сервиране

Начин на приготвяне
 

Приготвяне на билковото масло:

  • В малка купа смесете всички съставки за маслото, докато се получи гладка смес. Поставете маслото върху парче восъчна или хартия за печене, оформете го на руло и го завийте плътно. Оставете в хладилник за поне 1 час.

Подготовка на пилето:

  • Извадете пилето от хладилника 30 минути преди готвене. Подсушете го добре с хартиени кърпи отвън и отвътре, след което натрийте цялото пиле със сол.
  • С кухненски канап завържете пилето – поставете средата на канапа под гръбнака, увийте нагоре и около крилата, кръстосайте отгоре и отново пресечете под краката, за да ги завържете плътно.
  • Изберете функцията “Bake” , настройте температурата на 195°C и времето на 55 минути, след което докоснете Start/Pause, за да се загрее.
  • Поставете пилето върху вала за въртене и го поставете в съответните гнезда на предварително загрятата фурна.
  • След като пилето е изпечено, оставете го да почине за 10 минути, преди да го нарежете.
  • Нарежете пилето и поднесете с резени лимон и резенчета от ароматното билково масло.

Бележки

Съвет: За още по-интензивен вкус, може да намажете пилето с част от билковото масло преди печене и да го оставите да попие за 30 минути.
Ключови думи Пиле