Go Back

Хрупкави картофени крокети с течен кашкавален център

Само докато го пиша и се сещам за пухкавите топчета, така изкушаващи и толкова лесни. За тази рецепта ще белим картофите и не само ще ги варим, но може да е в мляко.
📍Важно е картофите да са еднакви по размер, за да се сварят за едно и също време, затова препоръчвам белене и срязване. 
📍Подправките са на око и по желание.
📍Течният център не е задължителен, но стават още по-вкусни. Всеки един кашкавал или сирене е подходящ. Може и да натрошите сирене в самата смес 😉
📍Хрупкавата панировка е от панко, има я на доста места вече обикновено при азиатските продукти, но съм виждала и други панировки по рафтовете около подправките - ако опитате ми споделете.
Време за подготовка: 30 minutes
Време за готвене: 15 minutes
Общо време: 45 minutes
Тип ястие: Предястие
Кухня: Френска
Ключови думи: Картофи

Нужни уреди

  • 1 Cosori Dual Blaze

Съставки
  

За около 20-22 крокета ви трябват: 

  • 1 кг картофи
  • 1 л вода
  • 250 мл прясно мляко опция
  • 2 с.л. нишесте царевично, картофено, може и бяло брашно
  • сол
  • черен пипер
  • риган
  • кашкавал/сирене
  • зехтин за овалване
  • панко за поръска

Начин на приготвяне
 

  • Обелете и нарежете на равни парчета картофите.
  • Сложете в студена вода с млякото и да заврат заедно.
  • Щом кипнат намалете на среден котлон и варете 15 минути. Ако не са готови им дайте още време. Не е целта да се разварят до разпадане. 
  • Извадете картофите в гевгир да се отцедят за няколко минути.
  • Още докато са топли, намачкайте с подправките и нишестето до хомогенна смес.
  • Все още топли, сложете зехтин в чиния и с намаслени ръце оформете всеки крокет.
  • Сложете парче кашкавал, завъртете, минете топката отново през зехтин и в трохите панко. Важно! Не ги правете прекалено малки, за да не се разпукат и да протече кашкавала по време на печене. 
  • Гответе на Air fry на 190° за 15 минути до приятен загар.

Бележки

Може да ги съхранявате в хладилник ако няма веднага да го готвите или сте направили повече - оформете и намаслете, покрийте с фолио и запазете в хладилника. После само добавете хрупкавата панировка и сгответе. 
Ключови думи Картофи