Go Back

Ябълков пай

Насладете се на домашен ябълков пай - класически десерт с хрупкава коричка и сочен пълнеж от ароматни ябълки.
Време за подготовка: 50 minutes
Време за готвене: 12 minutes
Общо време: 1 hour 2 minutes
Тип ястие: Десерт
Кухня: Американска
Ключови думи: Пай
Порции: 4

Нужни уреди

  • 1 Cosori Dual Blaze TwinFry

Съставки
  

  • 5 ябълки, нярязани на ситно
  • 200 г кафява захар
  • 4 г смляна канела
  • 2 г смляно индийско орехче
  • 4 г сол
  • 1 изтискан лимон
  • 1 с.л царевично нишесте
  • 375 г вода
  • 2 чаши ябълков пълнеж
  • 1 яйце
  • 2 с.л пълномаслено мляко
  • 4 с.л захар
  • 2 с.л канела
  • 1 ч.л индийско орхче
  • 4 с.л универсално брашно

Начин на приготвяне
 

  • В купа, смесете нарязани на ситно ябълки със захарта на кристали. Оставете сместа да престои около 10 минути, като позволите на захарта да дръпне от сока от ябълките.
  • Прехвърлете ябълковата смес в тенджера и я поставете на слаб огън.
  • Добавете смляната канела и смляното индийско орехче. Разбъркайте на бавен огън за  5 минути, докато захарта се разтвори и ябълките омекнат.
  • В малка купа пригответе каша, като смесите заедно царевичното нишесте и една супена лъжица вода до получаване на хомогенна смес.
  • Бавно изсипете кашата от царевично нишесте в тенджерата с ябълките. Разбърквайте непрестанно за 1-2 минути, докато сместа леко се сгъсти.
  • Махнете тенджерата от котлона и оставете ябълковия пълнеж настрана, за да се охлади, преди да го използвате за пълнеж на бутер тестото.
  • Изберете Grandzone и функция Bake (Печене), настройте температурата на 190°C (375°F) и времето на 10 минути.  Натиснете Start/Pause (Старт/Пауза), за предварително загряване.
  • Върху леко набрашнена повърхност разточете предварително приготвения лист бутер тесто до дебелина около 0.3 см. За целта можете да използвате точилка.
  • Смесете яйцето с 1 супена лъжица пълномаслено мляко, за да получите яйчен крем.
  • С помощта на нож или нож за пица, нарежете разточеното бутер тесто на квадрати с размери 10 x 10 см.
  • Поставете по една лъжица от приготвения ябълков пълнеж върху едната половина на всеки квадрат от тестото, като оставите 0,5 см ръб по краищата.
  • Намажете ръбовете с разбито яйце, сгънете всяко тесто, за да оформите триъгълна питка, и с помощта на вилица притиснете краищата на питките, за да ги затворите. Това ще попречи на плънката да изтече по време на готвенето.
  • С остър нож направете 2 вдлъбнатини на върха на всеки пай. Това ще помогне на парата да излиза по време на печенето.
  • Смесете захарта и подправките в малка купа.
  • Намажете пайовете с яйцето и поръсете обилно със захарната смес.
  • Поставете готовите ябълкови пайове в предварително загрятата кошница на фритюрника на един ред, като се уверите, че не се допират един до друг.
  • Изберете Grandzone и функцията Bake (Печене), настройте температурата на 190°C (375°F) и времето на 12 минути и натиснете Start/Pause (Старт/Пауза). Печете пайовете, докато станат златистокафяви и хрупкави.
  • Може да се наложи да ги приготвяте на порции.
  • След като ябълковите пайове са готови, извадете ги от уреда и ги оставете да изстинат, преди да ги сервирате.
Ключови думи Пай