В купа, смесете нарязани на ситно ябълки със захарта на кристали. Оставете сместа да престои около 10 минути, като позволите на захарта да дръпне от сока от ябълките.
Прехвърлете ябълковата смес в тенджера и я поставете на слаб огън.
Добавете смляната канела и смляното индийско орехче. Разбъркайте на бавен огън за 5 минути, докато захарта се разтвори и ябълките омекнат.
В малка купа пригответе каша, като смесите заедно царевичното нишесте и една супена лъжица вода до получаване на хомогенна смес.
Бавно изсипете кашата от царевично нишесте в тенджерата с ябълките. Разбърквайте непрестанно за 1-2 минути, докато сместа леко се сгъсти.
Махнете тенджерата от котлона и оставете ябълковия пълнеж настрана, за да се охлади, преди да го използвате за пълнеж на бутер тестото.
Изберете Grandzone и функция Bake (Печене), настройте температурата на 190°C (375°F) и времето на 10 минути. Натиснете Start/Pause (Старт/Пауза), за предварително загряване.
Върху леко набрашнена повърхност разточете предварително приготвения лист бутер тесто до дебелина около 0.3 см. За целта можете да използвате точилка.
Смесете яйцето с 1 супена лъжица пълномаслено мляко, за да получите яйчен крем.
С помощта на нож или нож за пица, нарежете разточеното бутер тесто на квадрати с размери 10 x 10 см.
Поставете по една лъжица от приготвения ябълков пълнеж върху едната половина на всеки квадрат от тестото, като оставите 0,5 см ръб по краищата.
Намажете ръбовете с разбито яйце, сгънете всяко тесто, за да оформите триъгълна питка, и с помощта на вилица притиснете краищата на питките, за да ги затворите. Това ще попречи на плънката да изтече по време на готвенето.
С остър нож направете 2 вдлъбнатини на върха на всеки пай. Това ще помогне на парата да излиза по време на печенето.
Смесете захарта и подправките в малка купа.
Намажете пайовете с яйцето и поръсете обилно със захарната смес.
Поставете готовите ябълкови пайове в предварително загрятата кошница на фритюрника на един ред, като се уверите, че не се допират един до друг.
Изберете Grandzone и функцията Bake (Печене), настройте температурата на 190°C (375°F) и времето на 12 минути и натиснете Start/Pause (Старт/Пауза). Печете пайовете, докато станат златистокафяви и хрупкави.
Може да се наложи да ги приготвяте на порции.
След като ябълковите пайове са готови, извадете ги от уреда и ги оставете да изстинат, преди да ги сервирате.