Понички с шоколадова глазура

Понички с шоколадова глазура

Понички с шоколадова глазура – сладък завършек на деня, който не оставя никого равнодушен.
Време за подготовка: 2 hours 45 minutes
Време за готвене: 3 hours
Общо време: 5 hours 45 minutes
Тип ястие: Десерт
Кухня: Американска
Ключови думи: Понички
Порции: 8

Нужни уреди

  • 1 Cosori Turbo Blaze
  • 1 Миксер
  • 1 Формичка за понички

Съставки
  

За поничките:

  • чаши универсално

    брашно, плюс още за поръсване

  • 3 с.л кристална захар
  • ½ ч.л кошерна сол
  • ¼ ч.л смляна канела
  • 1 разбито яйце
  • ½ чаша пълномаслено мляко
  • 1 парче несолено масло, разтопено, плюс

    още, ако е необходимо

  • ч.л суха разтворима мая
  • спрей с олио

За шоколадовата глазура:

  • ½ чаша несолено масло
  • ¼ чаша мляко
  • 1 с.л царевичен сироп
  • 110 г горчиво-сладък шоколадов чипс
  • ч.л екстракт от ванилия
  • 2 чаши пудра захар

    пресята поръска, за украса (опционално)

Начин на приготвяне
 

  • Разбъркайте брашното, захарта, солта и канелата в купата на миксер с кука за тесто.
  • Смесете яйцето, млякото, разтопеното масло и маята в отделна купа и ги разбъркайте, след което ги изсипете в миксера.
  • Включете миксера на ниска степен и месете в продължение на 2-3 минути,докато тестото се сгъсти на гладка топка.
  • Напръскайте вътрешността на 20- сантиметрова купа със спрей с олио, след което поставете тестото вътре и го покрийте плътно с фолиo.
  • Отстранете скарата от кошницата на фритюрника COSORI и поставете купата с тестото директно в кошницата.
  • Изберете функцията Втасване, настройте времето на 1 час и 30 минути, след което натиснете Старт/Пауза
  • Извадете тестото, когато е готово, и го оформете до дебелина от 2.5 см върху леко набрашнена повърхност с помощта на точилка.
  • Изрежете поничките с помощта на формичка – 8-сантиметрова кръгла за външния отвор и 2.5-сантиметрова за вътрешния. Оформете излишното тесто на топка, покрийте го и оставете да втаса отново за 30 до 45 минути, преди да изрежете още понички.
  • Поставете изрязаните понички върху намаслена тава и ги покрийте с фолио, след което сложете на топло място и оставете да втасат за 45 минути.
  • Поставете скарата в кошницата на фритюрника.
  • Изберете функцията Предварително загряване, настройте температурата на 180°C, след което натиснете Старт/Пауза.
  • Намажете поничките отвсякъде с разтопено масло, след което ги поставете върху предварително загрятата скара.
  • Изберете функцията Пържене на горещ въздух, настройте температурата на 180 °C и времето на 3 минути, след което натиснете Старт/Пауза.
  • Извадете поничките и ги поставете върху поднос, за да се охладят напълно.
  • Поставете маслото, млякото, царевичния сироп, шоколадовите стърготини и ванилията в малка тенджера и ги загрейте на средно слаб огън, като бъркате непрекъснато, докато се разтопят и станат гладки, след което прибавете малко по малко пудрата захар.
  • Потопете горната част на поничките в шоколадовата смес, когато изстинат, украсете ги с поръска и ги оставете да стегнат за 30 минути, преди да ги поднесете.
Ключови думи Понички