Фалафели с цвекло
/by Валентина Найденова
Фалафели с цвекло
Вкусна и здравословна комбинация с фалафели и свежо цвекло – перфектното ястие за всеки ден.
Време за подготовка: 20 minutes mins
Време за готвене: 45 minutes mins
Общо време: 1 hour hr 5 minutes mins
Тип ястие: Гарнитура, Основно ястие
Кухня: Интернационална
Ключови думи: Фалафел, Цвекло
Порции: 2
Нужни уреди
- 1 Cosori Turbo Tower
Съставки
- 1 чаша нахут
- 1 лук, нарязан
- 2 скилидки чесън
- 1 ч.л смлян кимион
- 1 ч.л кориандър
- ½ ч.л сода за хляб
- сол на вкус
- брашно
- 2 с.л зехтин
- 400 г рукола
- 2 чаши киноа
- 4 малки цвекла
Начин на приготвяне
- Поставете сухия нахут в голяма купа с достатъчно вода и го оставете да се накисва за една нощ.
- След като нахута се е накиснал, го отцедете и подсушете старателно с кухненска хартия или чиста кърпа.
- В кухненски робот смесете нахута, нарязания лук, чесъна, магданоза, смления кимион, кориандър, солта и содата за хляб. Обработете до получаване на хомогенна смес.
- Постепенно добавяйте брашно в сместа, докато тя стане достатъчно стегната и лесна за оформяне.
- Прехвърлете сместа в купа и я оставете да се охлади в хладилника за 30-60 минути, за да стегне и стане по-лесна за работа.
- След като сместа се е охладила, оформете малки топчета или кюфтенца с ръце. Ако сместа е твърде влажна, добавете още малко брашно.
- Подредете оформените кюфтенца в един слой в долната част на втората кошница на грил скара. Гответе за 12-15 минути. За допълнителна хрупкавост, увеличете температурата на грил скарата до 200°C през последните 2 минути.
- Увийте всички 4 цвекла в алуминиево фолио, поръсете със сол и малко зехтин. Печете за около 30-40 минути в първата кошница на грила или докато цвеклото омекне и може лесно да се обели.
- Докато кюфтенцата и цвеклото се готвят, пригответе киноата според указанията на опаковката. Сервирайте кюфтенцата с киноа, рукола и печеното цвекло.
Бележки
Предложения за сервиране:
- Пита хляб или пълнозърнеста тортиля
- Таханов сос (тахан, лимон, чесън, вода)
- Свежи зеленчуци (краставица, домат, маруля)
- Киноа или булгур за балансирано ястие
- Съхранявайте фалафелите в хладилник за 4-5 дни или замразете до 2 месеца.
- Претоплете във въздушен фритюрник на 180°C за 5 минути, за да запазите хрупкавостта.
Ключови думи Фалафел, Цвекло





Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!