Поставете сухия нахут в голяма купа с достатъчно вода и го оставете да се накисва за една нощ.
След като нахута се е накиснал, го отцедете и подсушете старателно с кухненска хартия или чиста кърпа.
В кухненски робот смесете нахута, нарязания лук, чесъна, магданоза, смления кимион, кориандър, солта и содата за хляб. Обработете до получаване на хомогенна смес.
Постепенно добавяйте брашно в сместа, докато тя стане достатъчно стегната и лесна за оформяне.
Прехвърлете сместа в купа и я оставете да се охлади в хладилника за 30-60 минути, за да стегне и стане по-лесна за работа.
След като сместа се е охладила, оформете малки топчета или кюфтенца с ръце. Ако сместа е твърде влажна, добавете още малко брашно.
Подредете оформените кюфтенца в един слой в долната част на втората кошница на грил скара. Гответе за 12-15 минути. За допълнителна хрупкавост, увеличете температурата на грил скарата до 200°C през последните 2 минути.
Увийте всички 4 цвекла в алуминиево фолио, поръсете със сол и малко зехтин. Печете за около 30-40 минути в първата кошница на грила или докато цвеклото омекне и може лесно да се обели.
Докато кюфтенцата и цвеклото се готвят, пригответе киноата според указанията на опаковката. Сервирайте кюфтенцата с киноа, рукола и печеното цвекло.