Печено телешко
/by Cosori Bulgaria
Печено телешко
Печено телешко: класическо ястие с богати вкусове и аромат, перфектно за специални моменти и празнични поводи.
Време за подготовка: 20 minutes mins
Време за готвене: 1 hour hr 25 minutes mins
Общо време: 1 hour hr 45 minutes mins
Тип ястие: Основно ястие
Кухня: Интернационална
Ключови думи: Телешко
Порции: 3
Нужни уреди
- 1 Cosori Dual Blaze TwinFry
Съставки
- 1 кг телешки бут
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
- 500 г картофи
- 5 с.л масло
- 1 ч.л сол
- ½ ч.л черен пипер
- 1 с.л брашно
- 250 мл телешки бульон
Начин на приготвяне
- Загрейте предварително зона 1 на фритюрника Cosori на програма Grill. Това гарантира, че уредът ще е готов за запечатване на телешкото месо.
- Подсушете говеждото месо с домакинска хартия, за да отстраните излишната влага.
- Овкусете телешкото месо обилно с мазнина, сол и черен пипер. Втрийте подправките равномерно по повърхността на телешкото месо.
- Поставете подправеното телешко месо в зона 1.
- Запечете телешко от всяка страна за около 5 минути или докато се образува златисто-кафява коричка. Това спомага за запечатването на соковете и добавя аромат.
- Изпържете говеждото от всяка страна за около 5 минути или докато се образува златисто-кафява коричка. Това спомага за запечатването на соковете и добавя аромат.
- Поставете увитото във фолио телешко обратно във еър фрайъра.
- Изберете функцията Roast (Печене) за зона 1, настройте температурата на 160°C (320°F) и времето на 60 минути и натиснете Start/Pause.
- Обелете картофите и ги изплакнете със студена вода.
- Нарежете картофите на четвъртинки, като внимавате да са с приблизително еднакъв размер, за да се сготвят равномерно.
- Напълнете голяма тенджера с вода и добавете обилно количество сол.
- Сложете вода да заври на силен огън и внимателно добавете нарязаните на четвъртинки картофи.
- Сварете картофите във врящата вода за около 10 минути или докато омекнат при пробождане с вилица.
- Отцедете сварените картофи с гевгир и ги върнете в празната тенджера.
- Покрийте съда с капак и оставете картофите да се задушават още 5-10 минути. Това помага за отстраняване на излишната влага, в резултат на което печените картофи стават по-хрупкави.
- След като са сварени, добавете масло, сол, черен пипер и пресен розмарин към картофите. Разбъркайте внимателно, за да покриете картофите равномерно с подправките.
- Разпределете подправените картофи на един ред в кошницата на фритюрника.
- Изберете функцията Roast за зона 2, настройте температурата на 200°C (392°F) и времето на 25 минути, изберете Sync, след което натиснете Start/Pause.
- Печете картофите, докато станат златистокафяви и хрупкави отвън, а отвътре – крехки.
- В тенджера разтопете маслото на средна температура, докато се разтопи напълно и започне леко да ври.
- В тенджера разтопете маслото на средна температура, докато се разтопи напълно и започне леко да ври.
- Разбърквайте непрекъснато с бъркалка или дървена лъжица, за да се смесят брашното и маслото и да се получи хомогенна паста.
- Продължете да готвите пастата при непрекъснато разбъркване в продължение на 2-3 минути. Това помага за изчистване на суровия вкус на брашното и гарантира, че сосът няма да има вкус на брашно.
- Бавно налейте телешкия бульон в тенджерата, като непрекъснато разбърквате, за да предотвратите образуването на бучки.
- Постепенно добавете целия телешки бульон, като разбърквате, докато сместа стане гладка и консистентна..
- Оставете сместа да къкри на умерен огън, като разбърквате от време на време.
- Оставете соса да къкри в продължение на 5-10 минути или докато достигне желаната гъстота. Сосът ще продължи да се сгъстява по време на варенето.
- Опитайте соса и го подправете със сол и черен пипер по ваш вкус. При необходимост добавете още подправки.
- Опитайте соса и го подправете със сол и черен пипер по ваш вкус. При необходимост добавете още подправки.
- Поднесете соса горещ заедно с печеното телешко и картофите.
Ключови думи Телешко








