Печено телешко

Печено телешко

Печено телешко: класическо ястие с богати вкусове и аромат, перфектно за специални моменти и празнични поводи.
Време за подготовка: 20 minutes
Време за готвене: 1 hour 25 minutes
Общо време: 1 hour 45 minutes
Тип ястие: Основно ястие
Кухня: Интернационална
Ключови думи: Телешко
Порции: 3

Нужни уреди

  • 1 Cosori Dual Blaze TwinFry

Съставки
  

  • 1 кг телешки бут
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус
  • 500 г картофи  
  • 5 с.л масло
  • 1 ч.л сол
  • ½ ч.л черен пипер
  • 1 с.л брашно
  • 250 мл телешки бульон

Начин на приготвяне
 

  • Загрейте предварително зона 1 на фритюрника Cosori на програма Grill. Това гарантира, че уредът ще е готов за запечатване на телешкото месо.
  • Подсушете говеждото месо с домакинска хартия, за да отстраните излишната влага.
  • Овкусете телешкото месо обилно с мазнина, сол и черен пипер. Втрийте подправките равномерно по повърхността на телешкото месо.
  • Поставете подправеното телешко месо в зона 1.
  • Запечете телешко от всяка страна за около 5 минути или докато се образува златисто-кафява коричка. Това спомага за запечатването на соковете и добавя аромат.
  • Изпържете говеждото от всяка страна за около 5 минути или докато се образува златисто-кафява коричка. Това спомага за запечатването на соковете и добавя аромат.
  • Поставете увитото във фолио телешко обратно във еър фрайъра. 
  • Изберете функцията Roast (Печене) за зона 1, настройте температурата на 160°C (320°F) и времето на 60 минути и натиснете Start/Pause. 
  • Обелете картофите и ги изплакнете със студена вода.
  • Нарежете картофите на четвъртинки, като внимавате да са с приблизително еднакъв размер, за да се сготвят равномерно.
  • Напълнете голяма тенджера с вода и добавете обилно количество сол.
  • Сложете вода да заври на силен огън и внимателно добавете нарязаните на четвъртинки картофи.
  • Сварете картофите във врящата вода за около 10 минути или докато омекнат при пробождане с вилица.
  • Отцедете сварените картофи с гевгир и ги върнете в празната тенджера.
  • Покрийте съда с капак и оставете картофите да се задушават още 5-10 минути. Това помага за отстраняване на излишната влага, в резултат на което печените картофи стават по-хрупкави.
  • След като са сварени, добавете масло, сол, черен пипер и пресен розмарин към картофите. Разбъркайте внимателно, за да покриете картофите равномерно с подправките.
  • Разпределете подправените картофи на един ред в кошницата на фритюрника.
  • Изберете функцията Roast за зона 2, настройте температурата на 200°C (392°F) и времето на 25 минути, изберете Sync, след което натиснете Start/Pause.
  • Печете картофите, докато станат златистокафяви и хрупкави отвън, а отвътре – крехки.
  • В тенджера разтопете маслото на средна температура, докато се разтопи напълно и започне леко да ври.
  • В тенджера разтопете маслото на средна температура, докато се разтопи напълно и започне леко да ври.
  • Разбърквайте непрекъснато с бъркалка или дървена лъжица, за да се смесят брашното и маслото и да се получи хомогенна паста. 
  • Продължете да готвите пастата при непрекъснато разбъркване в продължение на 2-3 минути. Това помага за изчистване на суровия вкус на брашното и гарантира, че сосът няма да има вкус на брашно.
  • Бавно налейте телешкия бульон в тенджерата, като непрекъснато разбърквате, за да предотвратите образуването на бучки.
  • Постепенно добавете целия телешки бульон, като разбърквате, докато сместа стане гладка и консистентна..
  • Оставете сместа да къкри на умерен огън, като разбърквате от време на време.
  • Оставете соса да къкри в продължение на 5-10 минути или докато достигне желаната гъстота. Сосът ще продължи да се сгъстява по време на варенето.
  • Опитайте соса и го подправете със сол и черен пипер по ваш вкус. При необходимост добавете още подправки.
  • Опитайте соса и го подправете със сол и черен пипер по ваш вкус. При необходимост добавете още подправки.
  • Поднесете соса горещ заедно с печеното телешко и картофите.
Ключови думи Телешко