Бързи и лесни питки
Лесни, бързи, с достъпни продукти и готови само за 15 минути.
Време за подготовка: 10 minutes mins
Време за готвене: 15 minutes mins
Тип ястие: Печива
Кухня: Българска
Ключови думи: Печива, Питка
- 370 г брашно
- 180 г прясно мляко леко затоплено
- 20 г захар
- 8 г сол
- 1 яйце + 1 жълтък
- 7 г суха мая
- 60 масло стайна температура
Всички продукти за тестото се смесват, с изключение на маслото, и се замесва гладко тесто. Маслото се добавя на части, като след всяка се меси до пълно усвояване.
Може да използвате миксер, хлебопекарна – с каквото разполагате.
Тестото се покрива и се оставя на стайна температура да удвои обема си ( около час, час и половина).
Втасалото тесто се разделя на 9 части по 82-83 г и от всяка част се оформя питка.
Оформените питки се редят в кошницата на еър фраера, покриват се и се оставят за още 25-30 минути да се удвоят отново.
Втасалите питки се намазват с разбит жълтък в малко прясно мляко и се пекат за 15 минути на програма “bake” на е 160 градуса.
Ключови думи Печива, Питка