Бързи и лесни питки

Бързи и лесни питки

Лесни, бързи, с достъпни продукти и готови само за 15 минути.
Време за подготовка: 10 minutes
Време за готвене: 15 minutes
Тип ястие: Печива
Кухня: Българска
Ключови думи: Печива, Питка
Порции: 9 питки

Нужни уреди

  • 1 Cosori Dual Blaze

Съставки
  

  • 370 г брашно
  • 180 г прясно мляко леко затоплено
  • 20 г захар
  • 8 г сол
  • 1 яйце + 1 жълтък
  • 7 г суха мая
  • 60 масло стайна температура

Начин на приготвяне
 

  • Всички продукти за тестото се смесват, с изключение на маслото, и се замесва гладко тесто. Маслото се добавя на части, като след всяка се меси до пълно усвояване.
  • Може да използвате миксер, хлебопекарна – с каквото разполагате.
  • Тестото се покрива и се оставя на стайна температура да удвои обема си ( около час, час и половина).
  • Втасалото тесто се разделя на 9 части по 82-83 г и от всяка част се оформя питка.
  • Оформените питки се редят в кошницата на еър фраера, покриват се и се оставят за още 25-30 минути да се удвоят отново.
  • Втасалите питки се намазват с разбит жълтък в малко прясно мляко и се пекат за 15 минути на програма “bake” на е 160 градуса.
Ключови думи Печива, Питка

Автор

  • Жанина Митанкина

    Казвам се Жанина Митанкина и съм майка на пет деца. Животът ми е фокусиран предимно в грижа за тях, най-вече да се хранят разнообразно и вкусно. През 2016 започнах опитите си с квас и така се отвори нова страница в кулинарните ми интереси, а сега едно запознанство доведе до идеята да споделям наученото с вас. Искрено се надявам да бъда полезна на тези, които са започнали вече със своя квас и да стимулирам други да опитат.

    View all posts