Опитайте тези нежни и вкусни сарми, приготвени с ориз и ароматни зеленчуци увити в свежи лападови листа и сервирани с освежаващ чеснов сос. Идеални за лека и здравословна вечеря.
Започваме с подоготвката на листата. Измиваме добре лапада и го бланшираме в подсолена вода, за няколко секунди, за да омекне, след което го оставяме с купа с ледена вода.
В тенджера подготвяме плънката, като задушаваме, нарязаните на дребно зеленчуци, заедно със солта и черния пипер. Към тях прибавяме добре измития ориз и го запържваме за 2 минути. Добавяме 2/3 от бульона. Оставяме да се абсорбира от ориза на ниска степен.
Готовата плънка дърпаме от котлона, прибавяме маслото и нарязания на ситно магданоз. Разбъркваме докато маслото се разтопи
Във всяко листо от лапад слагаме по една супена лъжица от плънката и навиваме. Подреждаме готовите сарми в малка подходяща тавичка, добавяме останалия бульон и покриваме плътно с останалите листа. Избираме GRANDZONE на функцията Bake на 180 градуса за 17 минути.
След края на програмата, махаме листата, с които сме покрили и оставяме да се запекат на функцията Grill за 7 минути на 200 градуса.
През това време нарязваме копъра на дребно, минаваме чесъна през преса и изсипваме всички продукти за соса в купа като разбъркваме до хомогенна смес.
Готовите сармички поднасяме с чеснов сос. Бон Апети!
Бележки
Също може да се добави кайма към плънката, в този случай, препоръчвам да е телешка.