Сарми от лапад с ориз и чеснов сос

Сарми от лапад с ориз и чеснов сос

Опитайте тези нежни и вкусни сарми, приготвени с ориз и ароматни зеленчуци увити в свежи лападови листа и сервирани с освежаващ чеснов сос. Идеални за лека и здравословна вечеря.
Време за подготовка: 30 minutes
Време за готвене: 24 minutes
Общо време: 54 minutes
Тип ястие: Основно ястие
Кухня: Българска
Ключови думи: Сарми
Порции: 5

Нужни уреди

  • 1 Cosori Dual Blaze TwinFry

Съставки
  

За сармите:

  • 30 бр листа от лапад
  • 2 бр зелен лук
  • 1 бр кромид лук
  • 250 г ориз
  • 1 ч.л сол
  • 2 с.л олио
  • 1 ч.л черен пипер
  • 10 г магданоз
  • 50 г масло
  • 500 г зеленчуков бульон

За чесновия сос:

  • 150 г кисело мляко
  • 10 г копър
  • 2 бр Скилидка чесън (смлян)
  • 50 г заквасена сметана
  • 1 с.л олио
  • 1 ч.л сол

Начин на приготвяне
 

  • Започваме с подоготвката на листата. Измиваме добре лапада и го бланшираме в подсолена вода, за няколко секунди, за да омекне, след което го оставяме с купа с ледена вода.
  • В тенджера подготвяме плънката, като задушаваме, нарязаните на дребно зеленчуци, заедно със солта и черния пипер. Към тях прибавяме добре измития ориз и го запържваме за 2 минути. Добавяме 2/3 от бульона. Оставяме да се абсорбира от ориза на ниска степен.
  • Готовата плънка дърпаме от котлона, прибавяме маслото и нарязания на ситно магданоз. Разбъркваме докато маслото се разтопи
  • Във всяко листо от лапад слагаме по една супена лъжица от плънката и навиваме. Подреждаме готовите сарми в малка подходяща тавичка, добавяме останалия бульон и покриваме плътно с останалите листа. Избираме GRANDZONE на функцията Bake на 180 градуса за 17 минути.
  • След края на програмата, махаме листата, с които сме покрили и оставяме да се запекат на функцията Grill за 7 минути на 200 градуса.
  • През това време нарязваме копъра на дребно, минаваме чесъна през преса и изсипваме всички продукти за соса в купа като разбъркваме до хомогенна смес.
  • Готовите сармички поднасяме с чеснов сос. Бон Апети!

Бележки

Също може да се добави кайма към плънката, в този случай, препоръчвам да е телешка.
Ключови думи Сарми

Автор