Пълнени чушки с ориз и булгур (вариация с месо и без)

Пълнени чушки с ориз и булгур (вариация с месо и без)

Пълнени чушки с ориз и булгур – вкусно и здравословно предложение за гурмани и вегетарианци.
Време за подготовка: 30 minutes
Време за готвене: 34 minutes
Общо време: 1 hour 4 minutes
Тип ястие: Основно ястие
Кухня: Българска
Ключови думи: Пълнени чушки
Порции: 5

Нужни уреди

  • 1 Cosori Dual Blaze TwinFry

Съставки
  

За чушките:

  • 6 бр червени чушки 
  • 3 бр зелени чушки

За плънката:

  • 300 г ориз
  • 200 г булгур
  • 3 бр морков
  • 2 бр кромид лук
  • 1 с.л червен пипер
  • 1 с.л чубрица
  • 1 с.л сол
  • 4 с.л домат от консерва (пресен домат)
  • 3 с.л олио
  • 1400 мл зеленчуков бульон

За плънката с месо:

  • 240 г свинска кайма
  • 160 г телешка кайма
  • ½ с.л сол
  • ½ ч.л черен пипер
  • 1 ч.л чубрица
  • 10 г магданоз
  • 2 с.л олио
  • 1 ч.л червен пипер

Начин на приготвяне
 

  • Започваме с подготвянето на плънката, измиваме добре ориза и булгура, нарязваме на дребно зеленчуците.
  • В тенджерка изсипваме 3 с.л. олио и задушаваме зеленчуците за 3/4 мин като към тях добавяме ориза, разбъркваме и след 2 минути добавяме доматения сос, солта, червения пипер и разбъркваме добре, наливаме 2/3 от бульона и варим докато се абсорбира.
  • Плънката дърпаме настрани. Смесваме свинската и телешката кайма, заедно с подправките. В друга тенджера изсипваме останалите 2 с.л. олио, прибавяме каймата след като се задуши, добавяме и половината от плънката с ориз, сесваме добре и оставяме да изстине.
  • Почистваме чушките от семки, измиваме ги добре и пълним с плънката. Пълним половината от чушките с месната плънка, а другата половина с вегетарианската.
  • Чушките подреждаме на дъното на кошницата като поставяме разделителя в средата, тъй като от едната страна ще печем чушките с месо, а от другата без. Наливаме останалата част от бульона.
  • Избираме GRANDZONE на функция Bake зa 20 минути на 170 градуса и натискаме бутона за старт. 
  • Завъртаме чушките, избираме GRANDZONE на функция Bake за 10 минути, отното на 170 градуса.
  • Последната стъпка е да включим GRANDZONE, функция Grill за 4 минути на 205 градуса, за да получат чушките хубав загар. 
  • Готовите чушки можем да сервираме с кисело мляко. Бон Апети!
Ключови думи Пълнени чушки

Автор