Добруджанки (Сиренките на баба)

Добруджанки (Сиренките на баба)

Една рецепта, която ще ви пренесе в детството.
Време за подготовка: 20 minutes
Време за готвене: 30 minutes
Общо време: 50 minutes
Тип ястие: Закуска
Кухня: Българска
Ключови думи: Закуска
Порции: 4

Нужни уреди

  • 1 Cosori Dual Blaze TwinFry

Съставки
  

За тестото:

  • 420 г брашно
  • 200 г кисело мляко
  • 1 ч.л сода
  • 90 мл олио
  • 200 г сирене
  • 1 бр яйце
  • 1 бр белтък

За намазване:

  • 1 бр жълтък
  • 50 г масло
  • 40 г сирене

Начин на приготвяне
 

  • В дълбока купа се смесват киселото мляко и сода, след като шупне добавяме яйцето и белтъка и разбъркваме до хомогенна смес. Следва да добавим сиренето, натрошено и олиото като отново разбъркваме. Накрая добавяме и постепенно брашното.
  • Месим до хомогенно меко тесто, при нужда се добавя още 50 грама брашно.
  • Отваряме уреда  COSORI Air Fryer, поставяме хартия за печене върху грил скарите. С леко влажна ръка късаме от тестото и оформяме 9-11 малки питки.
  • Подреждаме питките върху хартията за печене като в център натискаме в пръст, за да се оформи кладенче.
  • Идва време за оформянето и декорирането на нашите бабини соленки. 
  • С помощта на четка намазваме всяка сиренка с жълтък.
  • Нарязваме маслото и сиренето на 9-11 кубчета, в зависимост колко соленки сме  направили.
  • В кладенчето слагаме първо масло, а после и кубчето сирене.
  • Затваряме COSORI Air Fryer, избираме GRANDZONE на функция Bake за 30 минути на 170 градуса. Бон Апети!
Ключови думи Закуска

Автор