Лимонов кекс

Домашен лимонов кекс

Лимонов кекс

Домашен лимонов кекс

Лесна рецепта за пухкав и изключително вкусен домашен лимонов кекс.
Време за подготовка: 10 mins
Време за готвене: 30 mins
Общо време: 40 mins
Тип ястие: Десерт
Кухня: Интернационална
Ключови думи: Кекс
Порции: 4 порции

Нужни уреди

  • 1 Cosori Premium Air Fryer

Съставки
  

  • 120 г 120 гр брашно
  • 4 г 4 гр бакпулвер
  • щипка сол
  • 84 г несолено краве масло меко
  • 130 г кристална захар
  • 1 голямо яйце
  • 15 г пресен лимонов сок
  • кората на 1 лимон настъргана
  • 56 г мътеница* (buttermilk)

Начин на приготвяне
 

  • Смесете в купа брашното, бакпулвера и солта, разбъркайте и оставете настрана.
  • Прибавете в купа разтопеното масло и разбийте с миксер до получаване на лека и пухкава текстура, около 3 минути.
  • Добавете захарта към маслото и разбийте за 1 минута.
  • Прибавете брашното, бакпулвера и солта към тях и продължете да разбърквате до пълното им смесване, около 1 минута.
  • Добавете яйцето, лимоновия сок и лимоновата кора. Разбийте на ниска степен до хубавото смесване.
  • Прибавете малко по малко мътеницата към сместа, като продължавате да разбърквате с миксера на средна скорост.
  • Изсипете сместа в предварително намазнена тавичка до изпълването й.
  • Изберете опция “preheat” на вашия Cosori Air Fryer, настройте на 160 градуса и натиснете start/pause.
  • Поставете кекса в загретия air fryer.
  • Изберете програма “bread”, настройте таймера на 30 минути и натиснете start/pause.

Бележки

*може да заместите мътеницата с айрян, разредена заквасена сметана или прясно мляко с добавено малко количество лимонов сок или оцет.
Ключови думи Кекс
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Recipe Rating