Сьомга с аспержи, картофен чипс и сос Холандез

Сьомга с аспержи, картофен чипс и сос Холандез

Вкусна сьомга с аспержи, хрупкав картофен чипс и богат, кремообразен сос Холандез – перфектна комбинация от вкусове, която ще ви накара да искате още.
Време за подготовка: 10 minutes
Време за готвене: 14 minutes
Общо време: 24 minutes
Тип ястие: Основно ястие
Кухня: Френска
Ключови думи: Аспежи, Сьомга
Порции: 2

Нужни уреди

  • 1 Cosori Dual Blaze TwinFry

Съставки
  

За сьомгата:

  • 300 г филе от сьомга
  • 1 с.л зехтин
  • ½ ч.л сол
  • ½ ч.л бял пипер
  • ½ с.л сок от лайм
  • стръкчета(ч.л) мащерка(суха)
  • ½ ч.л черен сусам
  • ½ ч.л бял сусам

За аспержите:

  • 20 г масло
  • 2 скилидки чесън
  • ½ ч.л сол
  • ½ ч.л черен пипер

За сос Холандез:

  • 3 бр жълтък  
  • 150 г масло
  • ½ ч.л бял пипер
  • 2 с.л студена вода
  • с.л лимонов сок

Начин на приготвяне
 

  • Започваме с мариноването на рибата – смесваме зехтина, заедно с всички останали подправки в голяма купа, за да прибавим към маринатата и рибата, която оставяме в хладилника да поеме от вкусовете, а през това време  подготвяме аспержите. 
  • Аспержите измиваме добре, подрязваме долната им част и ги белим. Овкусяваме ги със сол и черен пипер.
  • Сьомгата поставяме в кошницата, в която предварително сме поставили допълнителните грил скари. Поставяме с кожата надолу. Избираме програма АirFry, и печем на 180 градуса за 14 минути.
  • По средата на готвенето отваряме уреда и към рибата прибавяме аспержите, заедно с мащерката, маслото и чесъна. 
  • През оставащите 7 минути, приготвяме и соса Бенедикт на водна баня. В огнеопорна купа, поставена върху тенджера пълна с топла, но не вряща вода, разбиваме трите жълтъка, заедно със студената вода. 
  • При непрекъснато бъркане добавяме лимоновия сок, следван от солта и пипера. Не трябва да спираме да бъркаме, за да не се сготвят жълтъците и сосът ви в последствие да се пресече. 
  • На този етап сосът вече трябва да е леко сгъстен и добавяме мекото масло като отново разбъркваме. Дърпаме от котлона, а през това време рибата и аспержите са вече готови. 
  • Готовата риба, подреждаме заедно с аспержите в чиния, добавяме 2 лъжици от соса Холандез и поръсваме с прясна мащерка и сусам. Ястието е готово за сервиране. Бон Апети! 

Бележки

Може да съчетаете и с песто или лек лимонов сос.
Ключови думи Аспежи, Сьомга

Автор